Miksi kiinalainen lääketiede?

Kiinalainen lääketiede vei kauneudellaan & kokonaisvaltaisuudellaan sydämeni heti mennessään. Vakuutuin siitä, että sillä olisi varmasti jotain arvokasta tarjottavanaan, eikä oletukseni ole osoittautunut ollenkaan vääräksi, vaan päinvastoin se on antanut jopa enemmän kuin mitä osasin koskaan odottaa. Kiinalaisessa lääketieteessä keho ja mieli nähdään yhtenä saumattomana kokonaisuutena, eli vaikuttamalla mieleen voidaan vaikuttaa kehoon ja toisinpäin.

Minulla oli sisäinen halu oppia hoitamaan ihmiskehoa jollain manuaalisella tekniikalla ja akupunktiopisteet kiehtoivat minua suuresti. Niitä on kehossa yli 360 ja jokaisella on oma nimensä ja käyttötarkoituksensa. Kiinalaisessa lääketieteessä hoito räätälöidään aina asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin sopivaksi. Diagnoosin tekemiseksi kerätään tietoa niin haastattelemalla, kuuntelemalla, katsomalla kuin palpoimallakin. Opinnot ovat herkistäneet analysoimaan terveyttä hyvin laaja-alaisesti ja huomioimaan pienetkin patologiset muutokset.

Henkilökohtaisesti olen löytänyt kiinalaisesta lääketieteestä avun mm. ahdistukseen, posttraumaattiseen stressioireyhtymään, paniikkikohtauksiin, PMS-oireisiin, jatkuvaan päänsärkyyn ja niin edelleen. Olen saanut ratkaistua sellaisiakin ongelmia, joiden en edes tiennyt haittaavan terveyttäni, mutta joiden hoitaminen on parantanut elämänlaatuani huomattavasti, esim. ruuansulatus. Kiitos kiinalaisen lääketieteen terveyteni on siis parhaassa kunnossa, mitä se on koskaan ollut sitten lapsuuden.

Se mikä tekee kiinalaisesta lääketieteestä ylivoimaisen on sen keskittyminen erilaisten oireiden ja elinten välisten syy-seuraussuhteiden tarkasteluun ja ongelmien juurisyiden paikantamiseen ja hoitamiseen. Juurisyyt voidaan jakaa ulkoisiin ja sisäisiin, esimerkki ulkoisesta juurisyystä on kylmyys, jota kehomme voi saada liikaa esim. ruokavalion ja/tai ilmaston seurauksena. Sisäisellä juurisyyllä puolestaan viitataan sellaiseen tunnetilaan, joka on vallinnut kehossamme liian pitkään, esimerkiksi suru tai pelko. Muita sairastumiseen johtavia syitä ovat esim. traumat, erilaiset bakteerit ja virukset.

Kuvailen kiinalaista lääketiedettä monesti terveyden filosofiaksi, sillä se sisältää valtavasti tietoa ja erilaisia ohjeita siitä, mitä tulee terveyden ylläpitämiseen. Näitä ohjeita sovelletaan niin vuodenaikaan, kehon konstituutioon ja elämäntyyliin sopiviksi. Ihmisen omilla terveillä elämäntavoilla ja rutiineilla, kuten liikunnalla ja ruualla nähdäänkin olevan kiinalaisessa lääketieteessä keskeinen rooli terveyden ylläpitämisessä ja niiden uupumisen puolestaan johtavan pitkällä aikavälillä sairastumiseen.

Kaiken kaikkiaan kiinalainen lääketiede tarjoaa loogisen ja monipuolisen, mutta myös hyvin intuitiivisen kehyksen terveyden tarkasteluun ja hoitamiseen, jonka päämääränä on aina kehon oman luonnollisen tasapainon palauttaminen.

Tulevaisuudessa haluankin parhaani mukaan välittää eteenpäin sitä arvoa, mitä olen itse kokenut kiinalaisen lääketieteen tarjoavan, sillä lopulta oma ja läheistemme terveys on tärkeintä, mitä meillä on. Lisäksi panostamalla omaan terveyteemme tuemme samalla mahdollisuuksiamme kukoistaa kaikilla muillakin elämän osa-alueilla.